Ryggrad

Spinal Muscular Re-Education Program

Ryggraden, kroppens stöttepelare, är en kotpelare som sträcker sig från kraniet till svansen. Pelaren är uppbyggd av sju halskotor (halsryggen), tolv bröstkotor (bröstryggen), fem ländkotor (ländryggen), korsbenet och fyra svanskotor. Ryggkotorna förbinds till varandra genom stötdämpande, broskfyllda diskar och små fasettleder. Ledband och muskler, som sitter fast på kotornas utskott, gör ryggraden stabil. Inuti kotpelaren finns en skyddande kanal som rymmer ryggmärgen. 

Via nervkanaler från kotornas sidor lämnar nervrötter ryggmärgen för att överföra information mellan hjärnan och kroppen. När kotorna hamnar i ett felaktigt läge hindras informationsutbytet och vi upplever smärtor eller andra symtom. Problem med ryggkotorna kan därigenom även påverka andra ställen i kroppen.

Skador i halsryggen kan bland annat yttra sig som oro, migrän, problem med ögon, öron, näsa, mun inkl. tänder, huden, ben och nerver i ansiktet, problem kopplade till halsen samt händer och armar. När det gäller bröstkotorna kan skador här påverka andning och lungor, konsekvenstänk, bröstsmärtor, rädsla och osäkerhet, blodet, mag- och tarmproblem, akne, nerver, njurar och leder.

Även problem med ländkotor ock korsben kan leda till symtom på andra ställen som mag- och tarmkanalen, könsorgan, prostatan, fertilitetsproblem, smärta i ben, knän och fötter.

Ryggsmärta är mycket vanligt, det drabbar de flesta av oss någon gång under vår livstid. Orsakerna är många bland annat dålig ergonomi, åldersförändringar, benskörhet, artros etc. Ibland kan det vara ryggens muskler som krampar för att signalera och varna innan allvarlig skada sker. Men det finns också en annan orsak som många inte tänker på, nämligen kopplingen mellan ryggen och hur våra känslor kan påverka denna. 

En del menar att ryggraden inte bara stödjer vår fysiska kropp utan även vår mentala. Ryggsmärtan kan vara tecken på emotionell smärta som depression, ångest, rädsla, sorg och besvikelse. Det onda är ett budskap, ett sätt att tala om att något är fel.

Innehållet i denna text är endast för information.